Gamay.JPGBeaujolais GAMAY à petit grains, červené 

Príbeh hodný románu. Zaľúbili sme sa na Montmartri. V našej obľúbenej reštaurácii. Zvuk harmoniky, cvengot pohárikov. A stála tam. Hravá, plná živosti a dobroprajnosti. Fľaška nášho Beaujolais. Vinár Fellot je poctivec. V apelácii Beaujolais – Villages je obec Rivolet. Tu sa na brehoch presadzuje vrúcna odroda Gamay. V ich terminológii, tzv. Myassons, malý bobulovitý druh hrozna. Odtiaľ pramení jeho šľachetnosť na cukor. 

Mali sme ho so slimákmi – prešlo. S hovädzím burgundským – krása. K tanieru, kde šunka a syr tykajú si – veľmi chutné. Korenistým jedlám zas výborne sekunduje. Rizotá, zemiakové druhy jedál. A dokonca i len tak – a tu nám robí veľkú radosť – je to víno pre priateľov. V résumé, polyfunkčný talent. 

Teplotu nastaviť na 14-16°C. Ak nedopijete (to sa nám ešte nestalo!), napumpovať a pokojne do chladničky – vybrať 30-40 minút pre pitím. 

Ročník: 2012
Apelácia: Appellation Beaujolais Contrôlée
Odroda: Gamay à petits grains
Alkohol: 12,5%